Lunde ønsker flere nationale løsninger på miljø og klima

2018-01-30

Miljø- og fødevareministeren drøftede mandag EU-reform af landbrugspolitikken i Bruxelles.

Der er forskel på, hvordan man skal løse miljø- og klimaudfordringer i Danmark, hvor 68 procent er dyrket og i lande som Tyskland, Frankrig og Sverige, hvor der er store områder uden landbrug. Derfor glæder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sig over Phil Hogans forslag til reform af EU's landbrugspolitik efter 2020, som han drøftede med ministerkolleger fra de øvrige lande mandag.

"På det punkt skal vi have frihed til at lave nogle nationale løsninger og ikke helt så skarp adskillelse mellem søjle et og søjle to", siger ministeren på en mobil fra Bruxelles.

Søjle et og søjle hentyder til henholdsvis enkeltbetaling og støtte til landdistriktsudvikling.

Han mener eksempelvis ikke, at det giver mening at kontrollere danske landmænd helt ned på yderste decimal, så de sidste 100 kvadratmeter passer, når vi har større ejendomme end i mange andre lande. I Danmark udgør 100 kvadratmeter en forsvindende procentdel af arealet, mens det i lande med små ejendomme kan være en større procentdel.

"Vi skal kunne tage mere højde for diversiteten i det europæiske landbrug", siger han.

De dygtigste landmænd har et godt netværk 

Samtidig understreger Esben Lunde Larsen, at man skal arbejde mod at re-nationalisere EU-støtten. Altså at de enkelte medlemslande kan betale oven i støtten, så statskasserne begynder at konkurrere mod hinanden om at støtte deres landmænd.

"Heldigvis er der overordnet set stor enighed og vi kan mere eller mindre bakke op om Kommissionens forslag til en reform af landbrugspolitikken", siger Esben Lunde Larsen.

Han hæfter sig især ved, at ministerrådet bakker op om forenkling af af reglerne.

"Både landmænd og myndigheder sukker efter mere fleksibilitet i opgaveløsningen med det forfærdelige setup, vi har i dag med krydsoverensstemmelsesregler, datotyranni osv. Fremover kan vi forhåbentlig klare mange ting nemmere med satellitdata og andre fremskridt", siger han.

Del

  • Share via email
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google
  • Share to LinkedIn

Tip os

Kommentarer

Copyright © 2018
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang