Danish Crown og Tican: Vi kæmper med at få solgt OUA-grise
Danish Crown har succes med eksport af kød fra OUA-grise. Selvom et vis antal danske forbrugere også vil have de samme fødevarer, kniber det med efterspørgslen, fortæller både underdirektør og Tican.
Grise opdrættet uden antibiotika er stadig et nicheprodukt, og derfor kniber det hos Danish Crown med at få solgt kød fra grise opdrættet uden antibiotika på det danske marked. Det skal der laves om på, mener underdirektør Søren Tinggaard fra Danish Crowns salgsafdeling.
"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været udfordret på salget. Vi har oprindeligt set på det amerikanske marked, der er længere fremme i udvikling og som bruger væsentlig mere antibiotika og som derfor også har en større interesse for at få forbruget ned. Vores største udfordring har været at få balance i at sælge hele grisen", siger Søren Tinggaard.
I øjeblikket sælger Danish Crown deres specialkød udelukkende på eksport, bl.a. til USA og Italien. Det går bl.a. bedst for salg af skinkeprodukter, mens kam, bryst og forender halter bagefter.
Tican: Pilen peger nedad
Hos Tican har de lige nu én leverandør fra Jylland, der giver 2-300 slagtninger om ugen. Udsigterne peger ikke opad, fortæller administrerende direktør Ove Thejls.
"Vi har ikke været i stand til at afsætte OUA-grise i yderligere udstrækning. Vi fornemmer ikke en stor efterspørgsel på specialkødet på det danske marked. Vi vurderer på det løbende, så længe vi kan afsætte de grise, vi har", siger Ove Thejls.
Danish Crown har sænket tillæg for OUA-grise senest med 30 øre. Har I også planer om at sænke?
"Ja, vi følger markedet på det område. Beslutningen er ikke truffet endnu, men pilen peger nedad", fortæller han.
Dyrlæge og teamleder hos Svinedyrlægerne Tage Rødbro advarer, at med et tillæg på 1,20 kr. er smertegrænsen for producenterne nået.
"Med de omkostninger, der er ved at have OUA-grise, skal vi op på 70 procent godkendte OUA-grise, før det kan betale sig ved et tillæg på 1,20 kr. Dermed er det lige meget, om landmanden laver konventionelle grise eller specialgrise. Det økonomiske resultatet går stort set lige op", siger Tage Rødbro.
Han uddyber, at de fleste landmænd med OUA-besætninger allerede ligger omkring de 70 procent, og derfor kan de 'sagtens følge med'. Til gengæld er der ikke ekstra penge i det.
"Der er flere arbejdstimer, fordi du bruger mere tid på at finde de enkelte grise, der måske skal behandles. Hvis du først har behandlet en gris, er tillægget væk, og derfor er man mere tilbøjelige til at udsætte det", siger han.