Danske forskere finder nyt våben mod svampe i byg og hvede

2018-03-14

Genet koder for produktion af et enzym, hvilket betyder at svampene ikke kan gøre plantens næringsstoffer tilgængelige og udnytte dem til egen vækst. Skrevet af Landbrugsavisen.dk Arkivfoto

Forskere ved Aarhus Universitet har identificeret et gen i hvede og byg, der kan beskytte kornet mod angreb af svampene Fusarium og Aspergillus.

Det skriver Aarhus Universitet på hjemmesiden for det nationale center for fødevarer og jordbrug dca.au.dk

Genet koder for produktion af enzymet HvNEP-1, der hæmmer de angribende svampes fytase-aktivitet, hvilket betyder at svampene ikke kan gøre plantens næringsstoffer tilgængelige og udnytte dem til sin egen vækst.

Afprøvninger i laboratoriet og væksthuset har vist, at byg, der indeholder genet HvNEP-1, har en markant bedre beskyttelse mod Fusarium og Aspergillus. Enzymet hæmmede svampevæksten og satte fuldstændig stop for dannelse af svampetoksiner.

Kommende undersøgelser skal nu vise, om HvNEP-1 også virker mod andre svampetoksiner end Fusarium og Aspergillus, om genet findes i andre afgrøder og hvor stor den naturlige variation i genets forekomst er i forbindelse med mulighederne for at fremavle af den.

Falder undersøgelser heldigt ud er der chance for at landmændene kan tilføje et nyt våben i arsenalet mod svampesygdomme, nemlig et gen, der koder for et bestemt protein.

"Svampesygdomme fører til store tab i både mark og lager, så det er vigtigt at finde effektive værktøjer til at bekæmpe dem - og det skal være løsninger, der ikke fører til udvikling af resistens i svampene," siger Henrik Brinch-Pedersen, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.


Copyright © 2018
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang